Namaste Nepal startar och stödjer lokala utvecklingsprojekt i Nepal

 

 

 

 

 

 

 
  Vårresan 2003


Så har då årets första Nepalresa avslutats. Ett glatt gäng på 8 personer åkte med KLM och Transavia Airlines. Via Amsterdam och Sharjah i Förenade Arabrepubliken anlände vi till Nepal den 7 mars.
Under de första dagarna njöt vi bl.a. av utsikten från Swayambunath

 
Vår privata buss tog oss sedan till Pokhara och fina Twin Peak Hotel, där familjen Gurung tog emot. Efter en underbar soluppgång på morgonen packade vi in oss i bussen och for vidare till Butwal via dalarna utanför Tansen.
Vi provade på Royal Hotell i Butwal - det var inte det bästa boendet, men med glatt humör "överlevde vi också detta.

 

 

 

Den stora dagen var inne - skolinvigning i Odari. Skolan "Namaste Lions English School" var uppe, men inte helt färdig. Ännu återstod fönster, trappor och "kosmetika". Klockan ett på dagen såg vi 150-talet barn komma på vägen från den gamla skolan. Några av dem bar på Lionsflaggan, andra på svenska eller nepalesiska nationsflaggor. Helt underbart!
Massor av människor hade samlats - vi räknade till ca 300 (!). En stor dag i byn med många och ibland alltför långa tal, allt enligt den inhemska seden.Bandet är uppe, färdigt att klippas.
T.h. Det vackra tältet som dessvärre fick rivas pga den hårda blåsten.
 

 

Skolbyggnaden är ett mycket kraftigt bygge efter nepalesiska mått. 6 fot under marken har grunden gjutits. På den undre våningen räknar man med att inhysa 4-5 klasser. Övervåningen består av kök och två sovrum för familjen samt 2 samlingsrum som skall användas för vissa lektioner. Bl.a. kommer man att undervisa med hjälp av TV och video i ett av rummen.
TV och video??? - Utrustningen har skänkts av Harrys Restaurang och Färjestads Travrestaurang i Karlstad. Tanken är att man förutom nepalesiska undervisningsvideor, också skall få en bild av Sverige, framförallt när man har sina miljöundervisningar. (Mer om detta på annan plats)
Några meter från huset har man borrat en 60 meter djup brunn, där man pumpar upp friskt och rent vatten.

 

 

Utflykt till Lumbini och Buddhas födelseplats blev det också liksom Tuelehaava, där "profeten" växte upp. Efter några dagar återvände vi till Kathmandu och finfina Tibet Guest House.
Nästa äventyr var nytt för oss alla - Daman. En fantastisk plats, 80 km från huvudstaden och ca 2300 meter över havet. Våra kockar servade oss på ett förträffligt sätt. Kaffe eller te tidigt på morgonen och frukost när morgontoaletten var avklarad.. Vi vandrade till den heliga platsen några km därifrån. Det blev en riktig genomkörare för flera av deltagarna innan vi nådde platsen på 2700 metersnivån.

 

 

Campingäventyret varade i 3 dagar innan vi återigen återvände till vårt hotell i Kathmandu. Pashupati m fl platser stod på programmet. Allra mest uppskattat blev besöken hos våra vänner. Flera av dem har små tehus i de Buddhistiska kvarteren i närheten av Boudhanath.

Jag vill passa på och tacka våra resenärer för en mycket trivsam resa - enkelt att vara reseledare för en sådan grupp!
Tack Harriet, Maj, Kristian, Reine, Eva, Yvonne och Lars för en fantastisk tid tillsammans.

Nu planerar vi för nästa äventyr - i oktober. Då blir det flera alternativa resor. Avresa 23/10 2003.

 
       
  Text och foto: Claes Löfstedt.    
       
       


 

   
 

_____________________________________________________________________________________________

[Tillbaka till Startsidan]

Copyright © 2002-2004 Föreningen Namasté Nepal Huskvarna. Mångfaldigande av innehållet på denna websida, helt eller delvis, är enl. lagen om upphovsrätten, förbjudet utan medgivande av Föreningen Namasté Nepal.
[Webmaster]